Βάλτε μπρος τον εγκέφαλό σας…
Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί. Δεν γερνά μόνο το σώμα αλλά και ο εγκέφαλος. Ο οποίος μάλιστα, αν δεν εξασκείται συχνά, μπορεί να αδρανήσει και να ατονήσουν οι δυνατότητές του.
Ο εγκέφαλος θέλει «προπόνηση» .
Ακριβώς όπως και το σώμα μας χαλαρώνει με την πάροδο του χρόνου και την έλλειψη γυμναστικής, έτσι και ο εγκέφαλος, μπορεί να πέσει σε λήθαργο, αν δεν λαμβάνει τα κατάλληλα ερεθίσματα για εξάσκηση. Δείτε, ποια είναι αυτά.
Κηπουρική: φυτέψτε τομάτες για το καλό του εγκεφάλου σας!
Σίγουρα δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, ότι βλέπετε τόσο πολλούς ανθρώπους να ασχολούνται με την κηπουρική τα τελευταία χρόνια. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν… Αυστραλοί επιστήμονες, στα πλαίσια μιας σημαντικής έρευνας, παρακολούθησαν για 16 χρόνια, περίπου 3.000 άτομα με ηλικία άνω των 60 ετών.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους ήταν πραγματικά εντυπωσιακά καθώς διαπίστωσαν, πως όσοι ασχολούνταν με την κηπουρική, μείωσαν κατά 36% τις πιθανότητες να προσβληθούν από άνοια. Άλλωστε, τα οφέλη της κηπουρικής είναι πολλαπλά. Αφενός, κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και συντελεί στην κίνηση του σώματος και στην αποβολή του άγχους και αφετέρου, παρέχει φρέσκα φρούτα και ζαρζαβατικά, προϊόντα ιδανικά για μια υγιεινή διατροφή.
Χορός: θέλετε να χορέψουμε;
Αποτελεί ένα από τα καλύτερα και διασκεδαστικότερα είδη άσκησης. Όταν οι ερευνητές αναζήτησαν τη σχέση μεταξύ άθλησης και άνοιας, διαπίστωσαν, πως ο χορός, αποτελεί ίσως την καλύτερη «ασπίδα» ενάντια στην άνοια. Στη μελέτη, με διάρκεια 21 χρόνια, αποκαλύφθηκε, πως οι άνθρωποι που χορεύουν συχνά, έχουν κατά 76% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από άνοια. Άλλη έρευνα, αποκάλυψε, πως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που παρακολουθούσαν μαθήματα tango, διαπίστωσαν μεγαλύτερη βελτίωση τόσο στην κίνηση όσο και στην ισορροπία, από εκείνους, που επέλεξαν το περπάτημα ως μια μορφή άθλησης.
Ο χορός έχει διπλά οφέλη. Αφενός, είναι μια ευχάριστη, έντονα κοινωνική δραστηριότητα και αφετέρου εξασκεί τον εγκέφαλο, καθώς ο χορευτής, προσπαθεί να θυμηθεί τα βήματα, να κάνει φιγούρες και γενικά να κατευθύνει το σώμα του μετά από εντολές του εγκεφάλου.
Κοινωνικότητα: Δεν πάω σπίτι μου απόψε…
Οι επιστήμονες θεωρούν, πως η «κοινωνική εξυπνάδα», η δυνατότητα δηλαδή κάποιου να κατανοεί τους γύρω του και να αλληλεπιδρά μαζί τους μέσα σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, αποτελεί μια σύγχρονη αρετή. Το 1999, Αμερικανοί ερευνητές, μελέτησαν περίπου 3.000 ηλικιωμένους θέλοντας να ανακαλύψουν τη σχέση μεταξύ κοινωνικότητας και εγκεφαλικής εγρήγορσης. Έτσι, έκπληκτοι ανακάλυψαν, πως όσοι δεν είχαν φίλους είχαν τα διπλάσια εγκεφαλικά προβλήματα (π.χ. άνοια, λήθη κ.λπ.) από όσους είχαν τουλάχιστον 5-6 φίλους.
Χόμπι: μήπως να «ξαναφρεσκάρετε» τα γερμανικά σας;
Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν, πως όσο μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας χάνει τη δυνατότητά του να μαθαίνει νέα πράγματα και να τα αφομοιώνει. Ωστόσο, σήμερα, η επιστήμη έχει κάνει περισσότερα βήματα και οι ερευνητές γνωρίζουν, πως ακόμη και οι μεσήλικες, μπορούν εύκολα να ασχοληθούν με ένα νέο χόμπι, όπως με την ποδηλασία, την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου.
www.clickatlife.gr
Διαβάστε ακόμα
Το πρώτο ραντεβού
Η έλλειψη ύπνου προκαλεί κατάθλιψη
Η μνήμη καταστρέφεται από το κάπνισμα
Πώς να δείχνετε καλύτερα στις φωτογραφίες
Συμβουλές για το λούσιμο.
Χρόνια Nόσος και το Σεξ
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Συμβουλές για το Σπίτι
Αλλεργίες και καλλυντικά: Τι πρέπει να προσέχουμε
Πως να φτιάξετε άρωμα απο Vodka
Πώς να φτιάξετε γιαούρτι στο σπίτι σας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου