Νικήστε την επιθυμία για τσιγάρο με 10 τρόπους

Οι περισσότεροι έχουν περάσει τη διαδικασία διακοπής καπνίσματος ουκ ολίγες φορές – πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον μία φορά η προσπάθεια απέτυχε. Και ο λόγος που αυτές οι απόπειρες αποτυγχάνουν είναι γιατί οι καπνιστές μεταβάλλονται σε έρμαια της νικοτίνης και με τις πρώτες επιθυμίες για τσιγάρο, παραδίνονται άνευ όρων.

Παρ’ όλο, όμως, που ο καφές μπορεί να μην «κατεβαίνει» χωρίς τη συνοδεία του βλαβερού μας φίλου και το φαγητό να μην είναι το ίδιο αν δεν απολαμβάνουμε ένα τσιγάρο στο τέλος του, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτών των πειρασμών και να κάνουν την προσπάθειά μας να ευδοκιμήσει.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σας πιάσει μια ακατανίκητη επιθυμία για τσιγάρο, θυμηθείτε ότι παρ’ όλο που είναι έντονη, θα περάσει μέσα σε μερικά λεπτά και κάθε φορά που αντιστέκεστε, βρίσκεστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανεξαρτησία σας.

Οι ειδικοί της Mayo Clinic ξέρουν πόσο δύσκολο είναι, γι’ αυτό και συγκέντρωσαν τρόπους με τους οποίους μπορείτε να φτάσετε στο στόχο σας κι εμείς σας τους μεταφέρουμε.

1.Καθυστερήστε το:

Όταν νιώσετε ότι βρίσκεστε οριακά στο να ανάψετε το τσιγάρο που θα γκρεμίσει ό,τι χτίσατε μέχρι τώρα, απλώς… περιμένετε λίγο. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας (10 λεπτά ή περισσότερο αν χρειαστεί) και κάντε κάτι που θα αποσπάσει την προσοχή σας από το τσιγάρο. Το κόλπο είναι να καταφέρετε να απορροφηθείτε με κάτι άλλο κι έτσι να ξεχαστείτε, πράγμα που αν συμβεί μια φορά, τότε θα έχετε το έναυσμα να το επαναλαμβάνετε συνεχώς, γνωρίζοντας πως αυτή η ξαφνική επιθυμία τελικά δεν είναι και τόσο ανίκητη.

2.Μην σκεφτείτε «θα κάνω μόνο ένα»:

Όλοι ξέρουμε πως αυτό είναι ένα κλασσικό κόλπο για να μας καθησυχάσει τη στιγμή που πάμε να… παραστρατήσουμε, το οποίο, όμως, δεν πετυχαίνει ποτέ. Είναι ανάλογο του «θα κοιμηθώ άλλα 5 λεπτά» - τα οποία καταλήγουν σε μισάωρο - «θα φάω μόνο ένα κομματάκι τούρτα» - το οποίο καταλήγει στο 1/3 της τούρτας- κ.ο.κ. Επειδή, λοιπόν, το πιθανότερο είναι να μην σταματήσετε στο ένα, καλό είναι να αποδιώξετε αυτή τη σκέψη από το μυαλό σας.

3.Αποφύγετε τους πειρασμούς:

Το να προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα και να βρίσκεστε συνεχώς, σε bar, πάρτι, για καφέ ή απλώς ανάμεσα σε καπνιστές, δεν πρόκειται να το κάνει ευκολότερο. Είναι απαραίτητο να εντοπίσετε τις καταστάσεις ή δραστηριότητες που μπορούν εύκολα να σας κάνουν να παρασυρθείτε και να τις αποφύγετε. Αν, για παράδειγμα, συνήθως καπνίζατε όσο μιλούσατε στο τηλέφωνο, τώρα κρατείστε απασχολημένα τα χέρια σας με ένα στυλό κι ένα χαρτί.

4.Ξεκινήστε τη φυσική δραστηριότητα:

Η γυμναστική κάθε είδους έχει τη δυνατότητα να αποσπάσει την προσοχή σας και να μειώσει την επιθυμία σας για τσιγάρο – αρκεί να βρείτε το είδος που σας αρέσει. Μόλις 30 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας μπορούν να σας απαλλάξουν από την «κολλημένη» στο τσιγάρο σκέψη και ταυτόχρονα να σας κάνουν καλό σε συστηματική βάση, ενώ αν δεν είστε και πολύ της γυμναστικής, το περπάτημα ή λίγο τζόκινγκ, αρκούν. Αν είστε πολλές ώρες στο γραφείο και αισθανθείτε μέσα σε αυτό το διάστημα την επιθυμία να καπνίσετε, δοκιμάστε να ανεβοκατεβείτε τα σκαλιά ή να περπατήσετε με γρήγορο ρυθμό στον εξωτερικό χώρο. Αν πάλι κάτι τέτοιο δεν σας εκφράζει καθόλου, τότε δοκιμάστε μια οποιαδήποτε δραστηριότητα σας ταιριάζει: γράψιμο, κέντημα, ακόμη και δουλειές στο σπίτι ή στο γραφείο που θα σας αποσπάσουν την προσοχή.

5.Εξασκήστε τεχνικές χαλάρωσης:

Για πολλούς, το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με καταστάσεις άγχους, πράγμα που σημαίνει ότι στην επόμενη επίθεση στρες, το μυαλό τους τρέχει κατευθείαν σε ένα τσιγάρο. Αν είστε ανάμεσα σε αυτούς τους καπνιστές, οι τεχνικές χαλάρωσης στις περιπτώσεις που αισθάνεστε άγχος μπορούν να σας βοηθήσουν και να διώξετε το στρες, αλλά και να μην πέσετε στην παγίδα του τσιγάρου. Οι ασκήσεις με βαθιές ανάσες, η χαλάρωση των μυών, η γιόγκα, το μασάζ κ.ο.κ. θα μπορέσουν να σας χαλαρώσουν και να σας γλιτώσουν από την… τράκα.

6.Καλέστε… ενισχύσεις:

Σε περίπτωση που υπάρχουν στον κύκλο σας άτομα που νιώθετε ότι μπορούν να σας υποστηρίξουν σε αυτή την προσπάθεια ή έχουν περάσει τα ίδια, μη διστάσετε να μιλήσετε μαζί τους ή να βρεθείτε για μια βόλτα κ.ο.κ. Είναι πάντα παρήγορο να ξέρουμε ότι υπάρχει κάποιος εκεί έξω που καταλαβαίνει αυτό που αισθανόμαστε και μπορεί να μας εκφράσει την κατανόησή του.

7.Σκεφτείτε τα οφέλη που θα αποκομίσετε:

Γνωρίζετε καλά τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στην υγεία όλων μας, όπως επίσης γνωρίζετε τα οφέλη που θα έχετε αν απομακρυνθείτε από αυτό: καθαρότεροι πνεύμονες, καλύτερη όσφρηση και γεύση, περισσότερη αντοχή, λιγότερες πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις και εμφάνιση καρκίνου, μικρότερη σπατάλη χρημάτων κ.ο.κ. Πολλούς βοηθάει να επαναλαμβάνουν συνεχώς αυτά τα οφέλη, έτσι ώστε να θυμούνται το κέρδος που έχουν από αυτή την προσπάθεια και να έχουν το κίνητρο να συνεχίσουν. Δοκιμάστε το κι εσείς.

8.Αξιοποιήστε το διαδίκτυο:

Εφόσον έχετε στα χέρια σας ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να σας στηρίξει με κάθε τρόπο, γιατί να μην το αξιοποιήσετε; Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε προγράμματα που μπορούν να σας βοηθήσουν ή ακόμη και άλλα άτομα τα οποία βρίσκονται στην ίδια διαδικασία με εσάς και ανταλλάζουν τις απόψεις τους, γράφουν σε blog ενθαρρύνοντας τους υπόλοιπους κ.ο.κ. Έτσι, μπορείτε να μάθετε από άλλους αρκετά χρήσιμα tips, να συζητήσετε μαζί τους και –γιατί όχι- να δημιουργήσετε το δικό σας blog, στο οποίο θα ενθαρρύνετε άλλους, αλλά και τον εαυτό σας.

9.Δοκιμάστε υποκατάστατα νικοτίνης:

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα τα οποία μπορούν να υποκαταστήσουν τη νικοτίνη του τσιγάρου, κάνοντας πιο ήπια τα συμπτώματα στέρησής του, χωρίς να λαμβάνετε την πίσσα που περιέχει. Θα τα βρείτε σε μορφή ρινικού σπρέι, τσίχλας, αυτοκόλλητου κ.ο.κ. και θα δείτε ότι σύντομα θα αποτελέσουν τους πιο σημαντικούς σας συμμάχους απέναντι στο τσιγάρο.

10.Κρατήστε το στόμα σας… απασχολημένο:

Μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη, ένα γλυκό με σκληρή υφή, λίγο καρότο, ξηροί καρποί, ηλιόσποροι κ.ο.κ. Οτιδήποτε είναι τραγανιστό και μπορεί να απασχολήσει το στόμα σας για αρκετή ώρα είναι καλοδεχούμενο. Δοκιμάστε το και θυμηθείτε: είναι καλύτερα να προσπαθείτε να νικήσετε μια κακή συνήθεια με οποιοδήποτε τρόπο, παρά να μην επιχειρείτε τίποτα. Λάβετε δράση τώρα!
www.clickatlife.gr


Διαβάστε ακόμα 

Το πρώτο ραντεβού

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί κατάθλιψη


Η μνήμη καταστρέφεται από το κάπνισμα


Πώς να δείχνετε καλύτερα στις φωτογραφίες


Συμβουλές για το λούσιμο.


Χρόνια Nόσος και το Σεξ
 
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Συμβουλές για το Σπίτι

Αλλεργίες και καλλυντικά: Τι πρέπει να προσέχουμε

Πως να φτιάξετε άρωμα απο Vodka

Πώς να φτιάξετε γιαούρτι στο σπίτι σας  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου