20 Συμβουλές για σωστή διατροφή

1. Μην τρώτε τίποτα που η γιαγιά σας δεν θα αναγνώριζε ότι πρόκειται για τροφή.

Μία εξαιρετική συμβουλή την οποία να θυμάστε πάντα όταν πάτε να αγοράσετε τρόφιμα!

Για παράδειγμα, αν δίνατε στη γιαγιά σας ή στη μητέρα της γιαγιάς ένα κυπελλάκι με γιαούρτι και
φρούτα (...επιδόρπιο γιαουρτιού) νομίζετε ότι θα το άνοιγε για να το φάει; Ή εάν της λέγατε να δοκιμάσει μία μικρή μπάρα δημητριακών ποιά θα ήταν η αντίδραση της;

Δεν είναι μόνο ότι όλες αυτές οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν πολλά πρόσθετα χημικά και παράγωγα γλυκόζης ή σόγιας˙ είναι ότι περιέχουν πολύπλοκους νέους γευστικούς συνδυασμούς από κάτι το γλυκό, το αλμυρό ή λιπαρό που ο άνθρωπος έχει γενικά την τάση να του αρέσουν, ενώ αποτελούν μία φτηνή και εύκολη λύση για τροφές που παρασκευάζονται αποκλειστικά σε εργαστήρια και μας γεμίζουν με άχρηστες άδειες θερμίδες.

2. Να αποφεύγετε τροφές που έχουν κάποιο είδος φυσικής, τεχνητής χημικής γλυκαντικής ουσίας σε ένα από τα 3 πρώτα στοιχεία που αναγράφονται στη λίστα των συστατικών. Και αυτό γιατί τα συστατικά σε κάθε συσκευασία αναγράφονται (κανονικά) με την σειρά περιεκτικότητάς τους και έτσι μπορούμε να ξέρουμε εάν συμμετέχουν και σε ποιό βαθμό.

3. Αποφεύγετε προϊόντα τα οποία ισχυρίζονται ότι προσφέρουν παράλληλα και κάποιο είδος πρόσθετου οφέλους για την υγεία. Κατά κανόνα τα προϊόντα αυτά είναι μεγάλης επεξεργασίας και το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος μπορεί αντίθετα να αποδειχθεί ότι κρύβουν πολλά αρνητικά στοιχεία για την υγεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το πώς πλασαρίστηκαν στην αγορά οι μαργαρίνες πριν 40 έτη ως ένα υγιές υποκατάστατο του βουτύρου και τελικά βρέθηκε ότι κάνουν πολύ κακό στην υγεία εξαιτίας των τρανς λιπαρών (υδρογονωμένων λιπαρών) που περιέχουν.

5. Αποφεύγετε τα τρόφιμα που γράφουν στη συσκευασία “light”, “χαμηλών λιπαρών” ή “χωρίς λιπαρά”.

Γιατί; Απλούστατα η θεωρία περί λίγων λιπαρών έχει προ πολλού αποδειχθεί ότι δεν προσφέρει τελικά κανένα πλεονέκτημα (μελέτες από το Χάρβαρντ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε ισοθερμιδικές δίαιτες τα αυξημένα λιπαρά δεν συνδέονται με κανένα από τα χρόνια νοσήματα του ανθρώπου. Επιπλέον, έτσι αναγκαστικά αυξάνουμε την κατανάλωση από το άλλο μέλος της τριάδας των τροφών, τους υδατάνθρακες (το τρίτο μέλος είναι οι πρωτεΐνες) και σαν αποτέλεσμα οι επιπλέον υδατάνθρακες μεταβολιζόμενοι στο συκώτι μετατρέπονται και αυξάνουν την γλυκόζη στο αίμα, μία από τις βασικές αιτίες για την εξάπλωση του διαβήτη παγκοσμίως.

6. Ψωνίζετε από τους περιφερειακούς διαδρόμους των σουπερμάρκετ και αποφεύγετε να χαζεύετε τα ράφια στους κεντρικούς διαδρόμους. 

Στους περιφερειακούς διαδρόμους θα βρείτε όλα τα φρέσκα προϊόντα, λαχανικά, φρούτα, ψάρια, κρέατα, γαλακτοκομικά, ενώ στους κεντρικούς υπάρχουν αποκλειστικά όλα τα υψηλής επεξεργασίας τρόφιμα (μαργαρίνες, μπισκότα, γλυκά, ζυμαρικά, κονσέρβες, τσιπς, κλπ).

7. Καταναλώνετε κυρίως τρόφιμα τα οποία αποτελούνται από συστατικά τα οποία μπορείτε να φέρετε την εικόνα τους στο μυαλό σας και έτσι να τα φανταστείτε στη φυσική τους κατάσταση. Σε αντιδιαστολή, π.χ. διαβάστε τα συστατικά μιας σοκολάτας Mars ή από τα πατατάκια Ρringles. Ελάχιστα από αυτά μπορείτε να τα δείτε εκεί που μεγαλώνουν ή στην φυσική τους μορφή, καθόσον το 90% είναι χημικά δημιουργήματα εργαστηρίων.  

                                                           Τι τρόφιμα να προτιμώ;

8. Tρώτε περισσότερες φυτικές τροφές και από αυτές να προτιμάτε όσες έχουν φύλλα.

Είναι γενικώς αποδεκτό από όλους πλέον τους επιστήμονες σε Ανατολή και Δύση ότι τα λαχανικά (πρωτίστως) και τα φρούτα με τις βιταμίνες, τις ίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας σε όλα τα χρόνια νοσήματα του ανθρώπου. Επίσης περιέχουν πολύ λιγότερες θερμίδες (εκτός από τους σπόρους και ξηρούς καρπούς) και χαρακτηρίζονται γενικά σαν τρόφιμα χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα που κυριαρχούν σήμερα στη διατροφή μας.

9. Τρώτε κρέας μόνο σαν ένα φαγητό “εκτάκτων περιπτώσεων”.

Γίνετε και εσείς “flexitarian”, ένας 32 SAFE Safe Διατροφή νέος όρος που χαρακτηρίζει τα “άτομα που είναι χορτοφάγοι αλλά τρώνε περιστασιακά και κρέας” (βλ. http://en.wikipedia.org/wiki/ Flexitarianism).

10. Τρώγοντας ό,τι «στέκεται στο ένα πόδι»

(μανιτάρια και φυτικές τροφές) είναι καλύτερο από το να τρώτε ό,τι στέκεται στα δύο πόδια (πουλερικά), το οποίο είναι καλύτερο από το να τρώτε ό,τι στέκεται σε τέσσερα πόδια (μοσχάρι, χοίρος, και άλλα θηλαστικά).

11. Να τρώτε λαχανικά που έχουν όλα τα χρώματα.

Τα χρώματα αυτά απεικονίζουν τα διαφορετικά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα φυτοχημικά των λαχανικών (ανθο-κυανίνες, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και καροτενοειδή). Η πολύπλοκη δράση τους και η σύνθετη αλληλεπίδρασή τους τα κάνει απολύτως απαραίτητα στο καθημερινό διαιτολόγιο.

12. Τρώτε τα μικρά ψάρια που περιέχουν και πολλά λιπαρά 

 (σαρδέλα, γαύρος, παλαμίδα, κολιός, σολωμός). Είναι πλέον γνωστό και αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά έχουν εξαιρετική θετική δράση στην καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και την προστασία της καρδιάς κυρίως από αρρυθμίες και τη μείωση των περιστατικών αιφνιδίων θανάτων, ενώ προτείνονται πάντα από τους καρδιολόγους για μείωση των τριγλυκεριδίων. Να διευκρινιστεί όμως εδώ ότι ειδικά τα ωμέγα-3 λιπαρά των ψαριών (EPA και DHA) και όχι τα ωμέγα-3 που προέρχονται από φυτικές πηγές είναι αυτά που προσφέρουν αυτά τα ευεργετήματα και δεν πρέπει να πέφτουμε θύματα της παραπληροφόρησης διαφόρων εταιρειών που τα αναφέρουν όλα γενικώς και αορίστως σαν “ωμέγα-
3 λιπαρά”!

13. Προτιμάτε τρόφιμα που έχουν προηγουμένως ζυμωθεί με ζωντανούς μικροοργανισμούς 

 (βακτήρια ή μύκητες), όπως γιαούρτι, ψωμί με προζύμι. Περιέχουν συνήθως και βιταμίνη Β12 η οποία παράγεται από ζωικές τροφές και βακτήρια. Αυτά τα ίδια τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν συνήθως και προβιοτικά - δηλαδή ωφέλιμα βακτήρια τα οποία αναπτύσσονται στο πεπτικό σύστημα και βοηθούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου - μειώνοντας τις αλλεργικές αντιδράσεις και τις φλεγμονές του οργανισμού.

14. Προτιμάτε τα έλαια και τα δημητριακά τα οποία παράγονται με παραδοσιακό τρόπο

 (από έκθλιψη σε μύλο). Όλοι μας ξέρουμε την υπεροχή του παρθένου ελαιολάδου (το οποίο εξάγεται απ’ ευθείας από τις ελιές με συμπίεση, δηλαδή με μηχανικό τρόπο) σε αντίθεση με όλα ανεξαιρέτως τα υπόλοιπα έλαια (π.χ. τα σπορέλαια ή ακόμη και το κλασικό ονομαζόμενο ελαιολάδο) που εξάγονται με την βοήθεια του “εξανίου”, ένα βαρύ πτητικό χημικό παράγωγο των διυλιστηρίων πετρελαίου (πόσοι άραγε το γνωρίζουν αυτό;).

15. Πίνετε ένα ποτήρι (κόκκινο) κρασί το βράδυ.

Τα οφέλη είναι πάρα πολλά αλλά προσοχή όταν ξεπερνάμε τα 2 ποτήρια (κρασιού) καθημερινά. Οι περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου και του λάρυγγα αυξάνουν όσο αυξάνει η κατανάλωση κρασιού η και άλλων αλκοολούχων ποτών.

                                                          Πώς πρέπει να τρώω;

16. Σταματάτε να τρώτε προτού αισθανθείτε “γεμάτος”. Αυτή είναι η πρώτη χρυσή συμβουλή την οποία δεν φαίνεται να ακολουθούν όσοι είναι υπέρβαροι.

17. Τρώτε όταν πεινάτε πραγματικά και όχι επειδή βαριέστε. Πολλές φορές τρώμε όχι επειδή πεινάμε, αλλά επειδή βαριόμαστε, ή το κά- νουμε για διασκέδαση όταν είμαστε με φίλους ή από συνήθεια επειδή “πρέπει να φάμε”. Παλιά λέγανε“αν δεν πεινάς αρκετά να φας ένα μήλο, τότε... δεν πεινάς πραγματικά”.

18. Τρώτε αργά και κυρίως μασάτε πολλές φορές την τροφή μέσα στο στόμα ανακατεύοντάς την με αρκετό σάλιο έτσι ώστε να γίνεται σαν πολτός και να πραγματοποιείται μία πρώτη ζύμωση ετοιμάζοντάς την έτσι να κατέβει προς τον πεπτικό σωλήνα και να μπορέσει να χωνευτεί καλά ώστε να μάς δώσει τα ωφέλιμα διατροφικά στοιχεία που περιέχει. Διαφορετικά, κινδυνεύουν όλα να κατέβουν στο παχύ έντερο αχώνευτα και να αποβληθούν από το σώμα χωρίς να προλάβουν να
μάς δώσουν όλα αυτά τα στοιχεία που πρέπει.

19. Ξοδέψτε για να φάτε ένα γεύμα τόσο χρόνο όσο χρειάστηκε για να παρασκευαστεί. Πέραν του ότι τιμάτε αυτόν που ετοίμασε το γεύμα, σας δίνει λίγο παραπάνω χρόνο να το ευχαριστηθείτε και να το φάτε πιο αργά.

20. Και τέλος η γνωστή ρήση, το πρωί τρώτε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν πάμφτωχος!



Διαβάστε ακόμα

Οδηγίες για την υψηλή χοληστερίνη

Η θεραπεία με μέλι και κανέλλα.

Power Foods

Σολομός: ο βασιλιάς της… καρδιάς σας

Η σκόρδο-θεραπεία απο Θιβέτ 

Το πράσινο τσάι και τα οφέλη του. 

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον καφέ 

Ο Πονόλαιμος και τα Μέτρα Προστασίας 

Οστεοπόρωση και τα βασικά στοιχεία κινδύνου. 

Τροφική αλλεργία και πρόληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου