Ο τρόπος που μαγειρεύετε αποτελεί το πιο σημαντικό παράγοντα της υγιεινής διατροφής και επηρεάζει δραματικά το σύνολο των θερμίδων του κάθε γεύματος.
- Προφυλάξτε και διατηρήστε όσο γίνεται τα πολύτιμα συστατικά λαχανικών, προτιμώντας ένα γρήγορο ψήσιμο στον ατμό αντί για βράσιμο ή τηγάνισμα.
- Διαλέγετε αντικολλητικά σκέυη έναντι των άλλων.
- Το τηγάνισμα είναι ο χειρότερος τρόπος μαγειρέματος. Αν όμως δεν μπορείτε να το αποφύγετε, προτιμήστε το ελαιόλαδο. Αντέχει περισσότερο σε σχέση με τα σπορέλαια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και 2-3 φορές χωρίς να καταστρέφει η σύστασή του.
- Στο μαγείρεμα προσθέστε το ελαιόλαδο προς το τέλος. Όχι μόνο θα δώσετε γέυση στο φαγητό σας, αλλα θα διατηρήσετε αναλλίωτες τις πολύτιμες ιδιότητές του.
- Για μια νόστιμη σαλάτα φτιάξτε τη δική σας σάλτσα, χρησιμοποιόντας σαν βάση ελαιόλαδο, ξίδι, λεμόνι, μέλι ή ημιαποβουτυτωμένο γιαούρτι.
- Καθώς το κρέας ψήνεται, μπορείτε να το αλείψετε με λίγο ελαιόλαδο. Έτσι οι χυμοί του εγκλωβίζονται κάτω από το στρώμα του ελαιόλαδου και το κρέας ψήνεται καλύτερα, μαίρνοντας ένα όμορφο καστανό χρώμα.
- Χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο και λεμόνι στα λαχανικά, τα βοηθάμε να παραμένουν φρέσκα στο πιάτο μας για μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς να μαραίνονται.
- Για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά, αφου βράσουν, προσθέστε μία κουταλία της σούπας ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Έτσι θα δημιουργήσετε ένα πιο υγεινό και θρεπτικό πιάτο.
- Αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση κρέατος ψημένου στα κάρβουνα. Μην καβουρδίζετε ή παραψήνετε το κρέας γιατί σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες δημιουργούνται χημικές ουσίες βλαβερές για τον οργανισμό. Προσθέστε βασιλικό, θυμάρι, ρίγανη ή δεντρολίβανο, που μειώνουν την έκλυση των βλαβερών ουσιών.
Διαβάστε ακόμα
Οδηγίες για την υψηλή χοληστερίνη
Η θεραπεία με μέλι και κανέλλα.
Power Foods
Σολομός: ο βασιλιάς της… καρδιάς σας
Η σκόρδο-θεραπεία απο Θιβέτ
Το πράσινο τσάι και τα οφέλη του.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον καφέ
Ο Πονόλαιμος και τα Μέτρα Προστασίας
Οστεοπόρωση και τα βασικά στοιχεία κινδύνου.
Τροφική αλλεργία και πρόληψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου