Πως να κρατήσεις το σπίτι σου ζεστό χωρίς κόστος

Ο χειμώνας είναι πια εδώ και με το δεδομένο της κρίσης πιο έντονο από ποτέ, το βασικό ζητούμενο είναι πως θα ζεσταθούμε χωρίς να πληρώσουμε μια περιουσία. Υπάρχουν τρόποι, φυσικά, και γι' αυτό, εύκολοι και ανέξοδοι. Για ρίξε μια ματιά...

Κλείσε καλά όλα τα παράθυρα: Έλεγξε καλά τα σημεία όπου παρουσιάζεται η μεγαλύτερη απώλεια θερμοκρασίας σε όλο το σπίτι. Αν τα παράθυρα είναι χαλασμένα και δεν κλείνουν σωστά, το κρύο που μπαίνει μέσα θα σου δημιουργεί προβλήματα που δεν θα μπορείς να λύσεις. Η πιο απλή λύση είναι να αγοράσεις ειδικές μονωτικές ταινίες που θα σταματήσουν την όποια απώλεια. Σίγουρα, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πληρώσεις κάποια χρήματα αλλά τα υλικά αυτά δεν είναι μιας χρήσης και αυτό που θα κερδίσεις σε ενέργεια, αντισταθμίζει το κόστος τους 100%. Επίσης, φρόντισε να μην τα ανοίγεις άσκοπα. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις μπαλκονόπορτες. Αέρισε το σπίτι το πρωί, για μικρό χρονικό διάστημα και καλό θα ήταν να διάλεγες ώρες που έχει ηλιοφάνεια.

Η δύναμη της κουρτίνας: Αν έχεις βαριές κουρτίνες, φρόντισε να τις ανοίγεις τις ώρες που στο συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού χτυπάει ο ήλιος και μόλις αυτός φεύγει, να τις κλείνεις. Όσο καλά και να είναι ασφαλισμένα τα παράθυρα αυτές παρέχουν μεγαλύτερη προστασία. Αν οι κουρτίνες σου είναι λεπτές, μπορείς να κάνεις δύο πράγματα. Πρώτον, να κλείνεις τα πατζούρια πιο νωρίς από ότι κάνεις τώρα. Μόλις πέφτει ο ήλιος και στον χώρο δεν αρκεί το φυσικό φως έτσι κι αλλιώς κλείσε τα παντζούρια και αυτόματα θα κρατήσεις το κρύο που έρχεται με το σκοτάδι πιο μακριά. Δεύτερον, μπορείς αν θέλεις -και αυτό ισχύει κυρίως για παράθυρα ή πόρτες που δεν ανοίγουν συχνά, έως καθόλου- να τα "ντύσεις" με διάφανο πλαστικό από πάνω μέχρι κάτω. Η διαφορά στη θερμοκρασία θα είναι τεράστια, οι απώλειες ελάχιστες και -το πιο σημαντικό- το φως του ήλιου θα είναι τελείως ανεμπόδιστο. Αυτή η δεύτερη επιλογή, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε μονοκατοικίες ή εξοχικά σπίτια που έχουν πολλά και άχρηστα... ανοίγματα. 

Σφράγισε την εξώπορτα: Δεν φαντάζεσαι πόσο κρύο μπαίνει από την εξώπορτα. Όσο καλή και αν είναι η ποιότητά της, πάντα υπάρχει ένα κενό, ειδικά στο κάτω μέρος, που δημιουργεί πρόβλημα. Μπορείς φυσικά να αγοράσεις την ειδική, αυτοκόλλητη, μονωτική ταινία που υπάρχει στο εμπόριο, αλλά υπάρχουν και άλλοι, πιο ανέξοδοι τρόποι. Δίπλωσε για παράδειγμα ένα χαλάκι, ή μια σκουρόχρωμη πετσέτα και βάλ' τη μπροστά της. Το ίδιο βέβαια, μπορείς -και πρέπει- να κάνεις και σε όλες τις πόρτες δωματίων που δεν πολυχρησιμοποιείς μέσα στο σπίτι. Θα δεις τεράστια διαφορά.

Κλείσε τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείς: Συνεχίζοντας την προηγούμενη σκέψη έχουμε μια πρόταση που αφορά κυρίως τα μεγαλύτερα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες. Τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται, σφραγίζονται! Κλείσε την πόρτα τους και βάλε και το τυλιγμένο χαλάκι, ή την πετσέτα που λέγαμε. Όσο λιγότερο κρύο αέρα έχεις να... τριγυρίζει άσκοπα μέσα στο σπίτι, τόσο το καλύτερο. Άσε που αν έχεις την τεχνική δυνατότητα, μπορείς κλείνοντας τη βάνα στα σώματα του καλοριφέρ σε αυτά τα δωμάτια, να γλιτώσεις και χρήματα από το πετρέλαιο, αφού θα καις λιγότερο.

Στρώσε το σπίτι σου: Σε περίπτωση που έχεις -γιατί δεν προτείνουμε να αγοράσεις επί τούτου- κάποια χαλιά ή πατάκια που δεν έχεις χρησιμοποιήσει και ταυτόχρονα υπάρχουν σημεία του σπιτιού που δεν είναι καλυμμένα, στρώσ' τα. Το γυμνό δάπεδο είναι κρύο στην αίσθηση. Και αν είναι ξύλινο το πάτωμα, πάει καλά, αν μιλάμε όμως για πλακάκι ή μάρμαρο; Ακριβώς. Γι' αυτό, αν έχεις κάτι, να το στρώσεις. Ζήτα από τη μαμά σου ή την πεθερά σου. Όλο και κάτι θα υπάρχει. Ακόμη και αν δεν σου ταιριάζει απόλυτα αισθητικά, θυμήσου ότι αυτές τις -δύσκολες- μέρες, προτεραιότητα έχει η ζέστη.

Μαγείρεψε: Ακόμη και αν δεν το είχες στο πρόγραμμα, με τέτοιον καιρό, το μαγείρεμα σου λύνει πολλά προβλήματα. Ή καλύτερα, ψήσε ένα κέικ ή κουλουράκια. Ή γιατί όχι, κάνε και τα δύο. Η ζέστη που θα έρχεται από την κουζίνα, μαζί με την γλυκιά μυρωδιά, θα προσθέσει στην θερμοκρασία του σπιτιού, αλλά και στη διάθεση όλων. Ένα σπίτι με "νόστιμες" μυρωδιές, δεν είναι ποτέ ένα κρύο σπίτι!

Άναψε ένα κερί: Ή και περισσότερα. Τα κεριά είναι η κατεξοχήν έκφραση της ζεστασιάς. Και δεν χρειάζεται να αγοράσεις. Όλο και κάποιο θα σου έχει μείνει από τα Χριστούγεννα. Δεν μπορεί.

Άναψε το τζάκι: Αλλά με κάποιο ρίσκο, βέβαια. Το αναμμένο τζάκι σίγουρα είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σου όταν σκέφτεσαι χειμώνα στο σπίτι. Η αλήθεια όμως είναι ότι ενώ ζεσταίνεται υπέροχα ο χώρος γύρω του, το υπόλοιπο σπίτι παραμένει παγωμένο, ή για να είμαστε ακριβείς, λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας, αφήνει την αίσθηση του πιο παγωμένου. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή στη χρήση του. Αν όμως έχεις τζάκι και επιλέξεις να το έχεις κλειστό, φρόντισε να το σφραγίσεις καλά, γιατί -σε περίπτωση που δεν το έχεις παρατηρήσει μέχρι τώρα- αποτελεί την μεγαλύτερη εστία κρύου σε όλο το σπίτι. 

Τσέκαρε το καλοριφέρ: Αν έχεις αυτόνομη θέρμανση, φρόντισε να έχεις τον θερμοστάτη σε μια σταθερή -και όχι ιδιαίτερα υψηλή- θερμοκρασία. Θα δεις ότι έτσι, η ενέργεια που σπαταλάς είναι πολύ μικρότερη από κάθε αντίθετη περίπτωση. Αν η θέρμανση στο σπίτι σου είναι κεντρική, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, μπορείς όμως να φροντίσεις να βγάλεις κάθε εμπόδιο μπροστά από τα σώματα, έτσι ώστε η θέρμανση να αποδίδει τα μέγιστα.

***Εκτός από τα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο σπίτι σου, υπάρχουν και κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να βοηθήσεις και διαφορετικά την κατάσταση. Δηλαδή:

Κάνε γυμναστική: Ή γενικότερα κινήσου. Όσο κάθεσαι σε ένα σημείο, κρυώνεις περισσότερο. Κάνε δουλειές, ή βάλε τη μουσική δυνατά και χόρεψε. Παίξε με τα παιδιά σου, τρέξε. Και θα ζεσταθείς.

Πιες κάτι: Και φυσικά δεν εννοούμε αλκοόλ. Ένα ζεστό ρόφημα είναι ό,τι καλύτερο για να χαλαρώσεις και να ζεσταθείς εσωτερικά. Άσε που η μυρωδιά και μόνο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας θα παίξει τον δικό της ρόλο.

Ντύσου καλά: Δεν ωφελεί να λες "κρυώνω, κρυώνω" και να φοράς... κοντομάνικο. Καλά, δεν λέμε να κυκλοφορείς και με σκούφο μέσα στο σπίτι σου, αλλά σίγουρα θέλει κάτι χοντρούλι. Χειμώνας είναι, στο κάτω κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου