Συμβουλές για την ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ

Γενικά μέτρα. Ο δερματολόγος ενημερώνει τον πάσχοντα ότι διατίθενται σήμερα θεραπείες που μπορούν να ελέγξουν τις εξάρσεις αλλά δεν υπάρχει ριζική θεραπεία κατά της ακμής. Επομένως η καλή συνεργασία του πάσχοντα είναι απαραίτητη, αφού η θεραπεία ουσιαστικά θα διαρκέσει όσο και η ακμή.

Δίαιτα. Από ορισμένους δερματολόγους συστήνεται αποφυγή βαριάς κουζίνας και λιπαρών φαγητών αν και, όπως είπαμε, η διατροφή δεν θεωρείται πλέον ότι παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ακμή.

Καλλυντικά. Υπάρχουν σήμερα στο εμπόριο αρκετά καλλυντικά που θεωρούνται κατάλληλα για το δέρμα με ακμή. Όλα τα καλλυντικά προϊόντα με λιπαρή βάση αποκλείονται.

Πλύσιμο. Το πλύσιμο με υγρό καθαριστικό θεωρείται χρήσιμο στην ακμή για την απομάκρυνση του σμήγματος. Η χρήση αντισηπτικών έχει αποδειχτεί ότι δεν προσφέρει βοήθεια, αφού το μικροβιακό αίτιο βρίσκεται βαθιά στους τριχοσμηγματογόνους αδένες.

"Καθαρισμός προσώπου". Η διαδικασία "καθαρισμού προσώπου" αντενδείκνυται, όπως και η σύνθλιψη, πίεση, ξύσιμο των βλαβών της ακμής, γιατί με παρόμοιους χειρισμούς μπορεί να παρατηρηθεί βαριά επιδείνωση της ακμής, με ουλοποιημένες βλάβες και παραμορφώσεις.

Τοπική θεραπεία της ακμής. Η τοπική θεραπεία ενδείκνυται για τις ελαφρές μορφές ακμής όπου μπορεί να έχουμε φαγέσωρες (μπιμπίκια, σπυράκια) και επιφανειακές μόνον φλύκταινες (φουσκάλες). Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται τοπικά είναι το αζελαϊκό οξύ, το ρετινοϊκό οξύ, το υπεροξείδιο του βενζολίου και τα αντιμικροβιακά όπως η ερυθρομυκίνη και η κλινδαμυκίνη. Ορισμένοι χρησιμοποιούν και κορτιζόνη τοπικά.

Συστηματική (από του στόματος) θεραπεία της ακμής. Οι ασθενείς με μέτρια και βαριά ακμή έχουν ανάγκη συστηματικής θεραπείας, συνδυαζόμενης συνήθως με κάποιο τοπικό θεραπευτικό σχήμα. Στη συστηματική θεραπεία ανήκουν αρχικά τα αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες, ερυθρομυκίνη) για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής. Το ισχυρότερο φάρμακο για τις σοβαρές περιπτώσεις ακμής είναι η ισοτρετινοίνη η οποία χορηγείται με έγκριση και σχετική υπογραφή του ασθενούς γιατί είναι τερατογόνο. Η συστηματική (από του στόματος) χορήγηση κορτιζόνης χρησιμοποιείται επίσης σε βαριές περιπτώσεις ακμής. 

Το αντιανδρογόνο οξική κυπροτερόνη (cyproterone acetate) χορηγείται σε γυναίκες με καλά αποτελέσματα, συνδυαζόμενο με οιστρογόνο, στο ειδικό αντισυλληπτικό - ενδοκρινολογικό σκεύασμα Gynofen-35.


Διαβάστε ακόμα

- 12 Συμβουλές για να Μειώσετε τις Ρυτίδες

Φροντίδα για Σκασμένα Χέρια

- Συμβουλές για μάσκες ματιών

- Έξυπνες συμβουλές για απαλή επιδερμίδα

- Φροντίδα για Σκασμένα Χέρια

- 7 Έξυπνες Συμβουλές Ομορφιάς
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου