8 Αιτίες που επηρεάζουν τον ύπνο των παιδιών σας

Ό ύπνος των παιδιών είναι ένα θέμα που απασχολεί τους γονείς πολύ συχνά, ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία των παιδιών που ξυπνούν συχνά αναζητώντας τροφή ή μια προστατευτική αγκαλιά μέχρι την εφηβεία που δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί.








 Οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο του παιδιού μπορεί να είναι:
  
  • Οικογενιακοί παράγοντες που προκαλούν υπερένταση, 'οπως ένας καβγάςμεταξύ των γονιών, ένα σοβαρό οικογενιακό πρόβλημα που απασχολεί το παιδί, μια μετακόμιση ΄η αλλάγη σχολείου.

  • Άγχη και φόβοι, όπως άγχος για το σχολείο, για ένα επικείμενο εμβόλιο ή για μια εξέταση, καβγάς με τον καλύτερο του φίλο κ.ά.

  • Το άγχος του αποχωρισμού, ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδία, που έχουν συνηθίσει να κοιμούνται μαζί με τους γονείς τους ή να τα νανουρίζουν μέχρι να αποκοιμιθούν.

  • Έλλειψη  πειθαρχίας, όταν το παιδί αρνείται να ξαπλώσει την ώρα ύπνου, όπως αργοπορημένο βραδινό φαγητό, ή καθόλου φαγητό το βράδι, πολύ κρύο ή ζεστό δωμάτιο, έντονο παιχνίδι ή διάβασμα τρομακτικών ιστοριών στο κρεβάτι.

  • Ακανόνιστο σχήμα ύπνου-εγρήγορσης ώρες, ώρες ύπνου δηλαδή χωρίς σταθερό ωράριο το βράδυ, αλλά και μέσα στην ημέρα .

  • Τακτικό αλλά όχι σωστό σχήμα ύπνου, όπως για παράδειγμα το παιδί να συνηθίζει να κοιμάται στις 11 το βράδυ και να ξυπνά αργά το πρωί.

  • Διαταραγμένο κοινωνικό περιβάλλον, όταν το παιδί δεν έχει αρμονική σχέση με τους γονείς και μαλώνει συχνά μαζί τους, υπάρχει κάποια αναστάτωση ή σοβαρή ασθένεια στην ευρύτερη οικογένεια ή κάποια φυσική καταστροφή στον τόπο όπου ζει.


7 σχόλια:

  1. ετσι ακριβως είναι!!! πολυ ωραίο άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ πάλι καλά εμάς έστρωσε ο ύπνος! Μαρτύριο αλλά περνάει!
    Από το πάρτυ έρχομαι. Καλο ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ηρθα κι εγώ απο το πάρτι.. Εμείς ευτυχώς δεν είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα :) καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπνος.....΄τα δικό μου διδυμο-μαρτύριο!!!!! Από βρεφάκια εώς και σήμερα που κλεισανε τα 3 έτη ο ύπνος τους είναι και δύσκολος και λίγος!!! Απορώ από πού "πήρανε" αυτά τα παιδια;;;;;; Και εγώ αλλα και ο άντρας μου τον λατρεύουμε τον ύπνο!
    Απο το παρτυ " Μαμαδες σε Κρίση" έρχομαι! Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου στο παρτυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή