Νέα φάρμακα κατά του μελανώματος

Το μελάνωμα είναι η κακοηθέστερη μορφή καρκίνου του δέρματος. 

Βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο του ιατρικού ενδιαφέροντος, γιατί ήταν το ταχύτερα αυξανόμενο σε συχνότητα νεόπλασμα, έτσι ώστε η νόσος να λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις.









 Υπολογίζεται ότι αποτελεί το 3% του συνόλου των καρκίνων, ενώ κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 800.000 νέες περιπτώσεις, με αυξανόμενη επίπτωση 3%-4%, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα, η νόσος αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος, γιατί ανακαλύφθηκαν και χορηγούνται πλέον σε ασθενείς με μελάνωμα νέα φάρμακα, που αυξάνουν την επιβίωσή τους. Η νόσος, όταν γενικευθεί, όταν παρουσιάσει δηλαδή μεταστάσεις, έχει περιορισμένη επιβίωση, που υπολογίζεται σε 6-9 μήνες.

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ειδικό εμβόλιο που δοκιμάζεται και στην Ελλάδα, το MAGE-3. Πρόκειται για ειδικό αντιγόνο για τον όγκο και δεν εκφράζεται στα φυσιολογικά κύτταρα. 

Συναντάται σε διάφορους όγκους, όπως Ca Πνεύμονα (35%-50%), Ca Ουροδόχου Κύστεως (40%-50%), Μελάνωμα (65%) και συνοδεύεται με κακή έκβαση της νόσου. Η χορήγησή του είναι ασφαλής και παρουσιάζει ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα.

Για την εκδήλωση κακοήθους μελανώματος σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι:

1. Σπίλος που αλλάζει χρώμα, μέγεθος, υφή


2. Παρουσία άτυπων σπίλων, ιστορικό μελανώματος σε συγγενή α’ βαθμού


3. Μεγάλος αριθμός σπίλων


4. Τύπος δέρματος, εφηλίδες, κόκκινες τρίχες, ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα


5. Μελαγχρωματική ξηροδερμία


6. Ανοσοκαταστολή


7. Ηλιακά εγκαύματα προ των 15 ετών


8. Γιγαντιαίοι συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου