ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΝΗΣΤΕΥΟΥΝ

 Η νηστεία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα που νηστεύουν παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών και ουρικού οξέος, καθώς και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.

 Επίσης, η νηστεία φαίνεται να καταπολεμά και την κατάθλιψη. Ενώ η αυξημένη κατανάλωση αδιάλυτων φυτικών ινών βοηθάει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.


Ακολουθούν κάποιες συμβουλές. έτσι ώστε η διατροφή σας, κατά τη νηστεία, να είναι πλήρης: 

*  Οι πρωτεΐνες που προέρχονται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης είναι χαμηλής βιολογικής αξίας σε σχέση με αυτές των ζωικών τροφών. Με απλά λόγια, δεν είναι επαρκείς «ποιοτικά» γιατί δεν περιέχουν όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.

Γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις τροφές που προσλαμβάνουμε. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Κάποιοι συνδυασμοί τροφών που αυξάνουν την ποιότητα των πρωτεϊνών είναι οι εξής: Σιτηρά με όσπρια, π.χ. φακές με ρύζι, ξηροί καρποί με όσπρια, π.χ. σαλάτα με φακές και αμύγδαλα, καλαμπόκι και όσπρια, π.χ. αρακάς με καλαμπόκi και ρύζι, φασολάδα με κράκερς ολικής άλεσης.

*  Την περίοδο της νηστείας μπορεί να σημειωθεί μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου λόγω μη κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων. Γι’αυτό καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, χαλβά, ταχίνι, ξηρούς καρπούς, γάλα σόγιας και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

*  Όταν νηστεύουμε δεν έ χουμε επαρκή πρόσληψη σιδήρου κι αυτό γιατί ο σίδηρος που περιέχουν τα τρόφιμα φυτικής προ έλευσης δεν απορροφάται το ίδιο καλά με το σίδηρο που προέρχεται από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως όσπρια, εμπλουτισμένα δημητριακά και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου, όταν καταναλώνετε μια τροφή πλούσια σε σίδηρο συνοδεύστε την με ένα τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (χυμός) ή σε μηλικό οξύ (λευκό κρασί).

* Τέλος, για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνη B12 καταναλώστε τρόφιμα όπως το ταχίνι, ο χαλβάς, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, η μπύρα και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.




Διαβάστε ακόμα

Οδηγίες για την υψηλή χοληστερίνη

Η θεραπεία με μέλι και κανέλλα.

20 Συμβουλές για σωστή διατροφή 

Η σκόρδο-θεραπεία απο Θιβέτ 

Το πράσινο τσάι και τα οφέλη του. 

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον καφέ 

Ο Πονόλαιμος και τα Μέτρα Προστασίας 

Οστεοπόρωση και τα βασικά στοιχεία κινδύνου. 

Τροφική αλλεργία και πρόληψη.



-->

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου