10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ " Αλκοόλ και Διαβήτης "

Tα άτομα που πάσχουν από διαβήτη πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στην κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης, ενώ υπερβολική κατανάλωσή του, σε υπογλυκαιμία.

Πώς να αποφύγετε τα υπογλυκαιμικά επεισόδια:

*Το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεται αργά και σε συνδυασμό με την κατανάλωση τροφής, έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης υπογλυκαιμικών επεισοδίων.

*  Όταν πίνετε οινοπνευματώδη ποτά, προσπαθήστε να καταναλώσετε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, π.χ. πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης.

*  Όταν καταναλώνετε αλκοόλ, ιδιαίτερα το βράδυ, πάρτε ένα snack με υδατάνθρακες πριν κοιμηθείτε
και όταν ξυπνήσετε, μην παραλείψετε το πρωινό σας γεύμα. Ιδιαίτερα τα άτομα με διαβήτη τύπου 1θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να πάθουν πρωινή υπογλυκαιμία αν το αλκοόλ καταναλώθηκε 2-3 ώρες μετά το τελευταίο βραδινό γεύμα.
 
*  Ελέγξτε τις τιμές του σακχάρου σας πριν κοιμηθείτε.

*  Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση γλυκών ποτών και λικέρ.

* Θα πρέπει να αποφεύγεται η προσθήκη ανθρακούχων αναψυκτικών, καθώς συμβάλλουν στη γρηγορότερη απορρόφηση του αλκοόλ.
*  Θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση της μπίρας, επειδή περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες και συνήθως όταν πίνεται παγωμένη καταναλώνεται με μεγάλη ταχύτητα.

*  Όσον αφορά την ποσότητα του αλκοόλ που προστίθεται κατά το μαγείρεμα, δεν είναι ιδιαίτερα υπολογίσιμη.

*  Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί πολλά από τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας μοιάζουν με εκείνα της μέθης.

* Επίσης θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή γιατί υπογλυκαιμία μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και 24 ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Στους διαβητικούς ενήλικες, η χρόνια κατανάλωση μικρών έως μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο επίπτωσης στεφανιαίας νόσου, πιθα-
νόν λόγω αύξησης της HDL χοληστερόλης. Τα άτομα που έχουν ρυθμισμένα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους και δεν είναι παχύσαρκα μπορούν να κάνουν μια λογική κατανάλωση αλκοόλ. Οι συστάσεις για τα διαβητικά άτομα είναι ίδιες με αυτές για το γενικό πληθυσμό. Οι γυναίκες μπορούν να καταναλώσουν μέχρι 1 μερίδα αλκοόλ την ημέρα και οι άνδρες μέχρι 2 μερίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου