8 Έξυπνες Συμβουλές για την Ακμή του Προσώπου

Η ακμή του προσώπου, παρουσιάζει συχνά επιδείνωση ή εξάρσεις στις εποχές με κρύο.

Σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, το δέρμα τους γίνεται ξηρότερο κατά τους μήνες με κρύο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο χαμηλός βαθμός υγρασίας του περιβαλλοντικού αέρα, οι άνεμοι και η θέρμανση των εσωτερικών χώρων εκτός από την ξηρότητα, κάνουν το δέρμα λεπιδωτό και φολιδωτό. Προκαλούν επίσης ραγίσματα, σπασίματα και ερεθισμό της επιδερμίδας.

Για να αποφευχθεί μια νέα έξαρση ή επιδείνωση της ακμής του προσώπου, είναι σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν μερικές βασικές αρχές που θα τους βοηθούν διαχρονικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αρχικά δεν πρέπει να μένουν μόνοι στην αντιμετώπιση του προβλήματος τους.

Η ανάπτυξη μιας διαχρονικής σχέσης με ένα γιατρό που είναι έμπειρος στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων και της ακμής και ο οποίος παράλληλα τους εμπνέει εμπιστοσύνη, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη στη θεραπεία και εξέλιξη της νόσου τους.


Δεν πρέπει να πλένουν και να τρίβουν υπερβολικά το πρόσωπο τους.

Πολλοί άνθρωποι συσχετίζουν την ακμή με ακάθαρτο πρόσωπο. Έτσι πλένουν και τρίβουν υπερβολικά το πρόσωπο τους χρησιμοποιώντας μάλιστα κάποτε δυνατά σαπούνια που δεν είναι απαλά για το δέρμα. Τα σαπούνια αυτά περιέχουν ερεθιστικές ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο για σπασίματα και κοκκίνισμα του δέρματος.

Είναι προτιμότερο να πλένουν το πρόσωπο τους, δύο φορές την ημέρα με νερό και ένα ήπιο σαπούνι. Μετά, με μια μαλακή πετσέτα να στεγνώνουν απαλά, χωρίς τρίψιμο το πρόσωπο τους και το υπόλοιπο δέρμα που έχουν πλύνει

.
Να μη σπάζουν τα σπυριά της ακμής. 

Το σπάσιμο των σπυριών αυξάνει τον κίνδυνο επιπρόσθετης μόλυνσης. Στην πραγματικότητα, η πίεση που ασκείται για το σπάσιμο των σπυριών, σπρώχνει τα βακτηρίδια πιο βαθιά στους πόρους του δέρματος. Αυτό προκαλεί κοκκίνισμα και πρήξιμο που μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μόνιμες ουλές.


Τα καλλυντικά που θα χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι χωρίς έλαια και άλλες λιπαρές ουσίες

 Οι ασθενείς είναι καλό να βρίσκουν τα καλλυντικά προϊόντα που είναι τα πλέον κατάλληλα για το δικό τους δέρμα. Τα καλλυντικά χωρίς λιπαρές ουσίες, δεν κλείνουν τους πόρους του δέρματος συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων. Μερικά προϊόντα περιέχουν επιπρόσθετα υπεροξείδιο του βενζοϋλίου που βοηθά κατά της ακμής και ταυτόχρονα συμβάλλει στη συγκάλυψη της.


Η ισοζυγισμένη, υγιεινή διατροφή, ο καλός ύπνος, η σωματική άσκηση και οι τεχνικές ορθού χειρισμού του στρες, βοηθούν σημαντικά κατά της ακμής.

 Τα ερευνητικά στοιχεία δεν έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ εξάρσεων της ακμής και φαγητών πλούσιων σε λιπαρά ή ζάχαρο συμπεριλαμβανόμενης και της σοκολάτας.
Οι τροφικές αλλεργίες είναι σε θέση να οδηγήσουν σε ακμή και σε εξάρσεις της σε ορισμένους ανθρώπους. Η αποφυγή φαγητών που προκαλούν αλλεργία σε ένα ασθενή, βοηθά στη μείωση των σπυριών της ακμής του προσώπου.


Οι τεχνικές ψυχικής χαλάρωσης συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ακμής.

 Το άγχος και το στρες, προκαλούν αύξηση στο αίμα ορμονών που απελευθερώνονται από τα επινεφρίδια οι οποίες ενώ εμπλέκονται στους μηχανισμούς του στρες, ταυτόχρονα προκαλούν και επιδεινώνουν προβλήματα ακμής.
Είναι σημαντικό οι ασθενείς με ακμή, να αποφεύγουν καταστάσεις που τους προκαλούν στρες στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Επιπρόσθετα, πρέπει να μαθαίνουν και να χρησιμοποιούν τεχνικές χειρισμού του στρες και χαλάρωσης.


Είναι απαραίτητο να ακολουθούνται οι συμβουλές του γιατρού για την αντιμετώπιση της ακμής και να λαμβάνονται σωστά τα φάρμακα που χορηγούνται.

Οι θεραπείες με λέιζερ και τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα κατά της ακμής για καταπολέμηση των βακτηρίων και μείωση παραγωγής λιπιδίων από το δέρμα, είναι μερικές από τις αποτελεσματικές μεθόδους για την επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στο δέρμα λόγω της ακμής.

Για να επιτευχθεί αυτό, επιβάλλεται συνεπής συμμόρφωση προς τις συμβουλές του ειδικού γιατρού. Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ότι χρειάζεται υπομονή για να φανούν τα αποτελέσματα των θεραπειών. Μπορεί να χρειαστούν από 6 έως 8 εβδομάδες μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτες βελτιώσεις του δέρματος λόγω των θεραπειών.


Οι ασθενείς με ακμή προσώπου, δεν πρέπει να απογοητεύονται από τυχόν αλλοιώσεις στο δέρμα που τους προκάλεσε η ακμή.

Οι ουλές ή άλλα ελαττώματα που δημιουργεί στο δέρμα του προσώπου η ακμή, προκαλούν πράγματι μεγάλη ψυχική αναστάτωση, στεναχώρια και λύπη. Αυτό είναι ακόμη πιο έντονο σε έφηβους, νέους ενήλικες και στο γυναικείο φύλο. Ευτυχώς, υπάρχουν σήμερα αξιόλογες τεχνικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφήνει στο δέρμα η ακμή. Ταυτόχρονα, συνεχώς αναπτύσσονται νέες τεχνικές και η πρόοδος στην ιατρική δίνει ελπίδες για ακόμη καλύτερη επίλυση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπλοκών της ακμής.

Η τηρηση βασικών αρχών για την αντιμετώπιση της ακμής του προσώπου όπως επίσης και η συνεχής πρόοδος στις μεθόδους αποκατάστασης του δέρματος, δίνουν βάσιμα, αισιόδοξα μηνύματα για πολύ ευνοϊκή εξέλιξη των ασθενών.  

Διαβάστε ακόμα

- 12 Συμβουλές για να Μειώσετε τις Ρυτίδες

Φροντίδα για Σκασμένα Χέρια

- Συμβουλές για μάσκες ματιών

- Έξυπνες συμβουλές για απαλή επιδερμίδα

- Φροντίδα για Σκασμένα Χέρια

- 7 Έξυπνες Συμβουλές Ομορφιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου