Έχω για μεγάλο διάστημα δυσκοιλιότητα

Αν δεν τρέφεστε σωστά, έχετε αλλάξει περιβάλλον ή ωράριο εργασίας, μπορεί να προκύψει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, το οποίο αν αμελήσετε θα γίνει χρόνιο.

Ακόμη, η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής, η οποία συμβάλλει στην αδράνεια του εντέρου.
















Δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσουν και κάποια φάρμακα, όπως λ.χ. ορισμένα αντιόξινα ή ο σίδηρος, καθώς και η παρατεταμένη χρήση υπακτικών.

Χρόνια δυσκοιλιότητα πάντως έχετε αν επισκέπτεστε την τουαλέτα δύο ή λιγότερες φορές μέσα στην εβδομάδα για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

Αν η δυσκοιλιότητα δεν έχει κάποια παθολογική αιτία, μπορείτε να την εμποδίσετε να γίνει χρόνια, τροποποιώντας το διαιτολόγιό σας, αλλά και τον τρόπο ζωής σας.


ΤΙ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ


  • Εντάξτε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια  σε φυτικές ίνες, οπώς είναι τα φρούτα ( κυρίως τα ακτινίδια και τα δαμάσκηνα), τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα λαχανικά (ιδιαίτερα τα πράσινα). Τρώτε τουλάχιστον δύο σαλάτες την ημέρα. Επίσης, στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας βοηθούν τα αποξηραμένα φρούτα.


  • Βάλτε στη διατροφή σας το ελαιόλαδο.

  • Πίνετε εώς 7 ποτήρια νερό την ημέρα.

  • Αθληθείτε, η άθληση βοηθάει το έντερο να λειτουργήσει σωστά.

  • Μην αναβάλετε μια επίσκεψη στην τουαλέτα για οποιονδήποτε λόγο, καθώς με τον τρόπο αυτό ''εκαπιδεύετε'' το έντερό σας να γίνει δυσκοίλιο.

  • Αν η δυσκοιλιότητα επιμένει ή συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα (λ.χ. αίμα στα κόπρανα), πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ώστε να αποκλειστούν τυχόν σοβαρότερες παθήσεις που την προκαλούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου