Ο Θηλασμός και τα 4 Οφέλη για τη Μητέρα

 H  αξία του μητρικού θηλασμού είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Τα οφέλη του δεν αφορούν μόνο την ισορροπημένη ανάπτηξη του μωρού, αλλά και την υγεία της μητέρας.

Χρειάζεται υπομονή, ιδιαίτερα της πρώτες ημέρες, μέχρις ότου η νέα μητέρα μάθει πως να κρατάει το μωρό της και τα καταφέρει να συντονιστείμαζί του ως προς τις ώρες και τη διάρκεια του θηλασμού.









Η μητέρα και το παίδι δηλαδή χρειάζονται λιγό χρόνο ώστε να βρουν το δικό τους ρυθμό.

Αυτό πάντος που έχει μεγαλύτερη σημασία για την επιτυχία του θηλασμού είναι να επιθυμεί η μητέρα να θηλάσει και να έχει πειστεί για την αξία αυτής της πρακτικής.


Τα 4 Οφέλη του Θηλασμού για τη Μητέρα είναι

Συνέρχεται ευκολότερα από την ταλαιπωρία της εγκυμοσύνης.


Το αντανακλαστικό του θηλασμού ευνοεί την αυξημένη έκκριση ορμονών που συντελούν στη σύσπαση της μήτρας, ούτως ώστε να επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος. Οι ειδικοί εξηγούν ότι με το θηλασμό ευνοείται εν γένει η πιο γρήγορη και πληρέστερη επαναφορά των οργάνων της γυναίκας στην αρχική τους κατάσταση.


Χάνει πιο εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης

Η γυναίκα  που θηλάζει καίει καθημερινά περίπου 500 επιπλέον θερμίδες. Έχει παρατηρηθεί ότι ο θηλασμός βοηθά τη γυναίκα να χάσει ευκολότερα τα κιλά της εγκυμοσύνης. Πρέπει να τονίσουμε ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται μια γυναίκα να κάνει διαίτα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά ούτε και να παρασυρθεί στην αυξημένη κατανάλωση τροφής, με τη δικαιολογία ότι θηλάζει, γιατί τότε θα έχει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα.


Προφυλάσσεται από τον καρκίνο του μαστού

Έχει  αποδειχθεί ότι ο θηλασμός σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης  καρκίνου στο μαστό και της ωοθήκες. Με βάση έρευνες που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση ''International Journal of Epidemiology'' οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνου του μαστού. Φαίνεται πάντως ότι η ευεργετική δράση του θηλασμού σχετίζεται με τη διάρκειά του. Όσο περισσότερο θηλάζει η μητέρα, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος. Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση ''American Journal of Epidemiology'', oι γυναίκες που θήλασαν για τουλάχιστον 20 μήνες είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο στο μαστό σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν θηλάσει. Ο μηχανισμός που προστατεύει, ως ένα βαθμό τη γυναίκα που θηλάζει δεν είναι σαφής.. Εικάζεται ωστόσο ότι παίζει ρόλο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού η παραγωγή των οιστρογόνων είναι μειωμένη.


Περιορίζει την πιθανότητα σύλληψης

Στη  γυναίκα που θηλάζει αργεί να έρθει η έμμηνος ρύση. Επίσης, κατά τη διάρκεια του θηλασμού παράγονται ορμόνες που δεν ευνοούν την ωορρηξία. Με άλλα λόγια, η φύση έχει κατά κάποιο τρόπο προνοήσει ώστε η γυναίκα να μην είναι γόνιμη κατά τη διάρκεια του θηλασμού, προκειμένου να έχει το χρόνο να συνέλθει από την εγκυμοσύνη και τη φροντίδα του παιδιού. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτή η ''φυσική΄΄ αντισύλληψη δεν είναι ασφαλής. Δεν αποκλείεται δηλαδή η γυναίκα να έχει ωορρηξίαακόμη και χωρίς να έχει έμμηνο ρύση, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μείνει έγκυος ενώ θηλάζει το μωρό της. Γι΄αυτό οι γυναίκες που επιθυμούν να καθυστερήσουν μια δεύτερη εγκυμοσύνη καλό είναι να συμβουλευτούν το γιατρό τους για τη μέθοδο αντισύλληψης που θα ακολουθήσουν, ώστε να είναι πλήρως καλυμμένες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου