9 Συμβουλές για τη Διακοπή του Καπνίσματος

Αναγνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να κόψει κάποιος το κάπνισμα, για αυτό και έχουμε συγκεντρώσει μερικές έξυπνες συμβουλές από πρώην καπνιστές που το κατάφεραν με επιτυχία.


1- Παραμείνετε θετικοί - Σκεφθείτε θετικά
Αν μπείτε στον πειρασμό να καπνίσετε, σκεφτείτε οτιδήποτε άλλο εκτός από το να ανάψετε τσιγάρο – μια όμορφη έξοδο, ένα γεύμα ή μια ευχάριστη ανάμνηση. Όσο λιγότερο σκέφτεστε το κάπνισμα, τόσο ευκολότερα θα το κόψετε.


2- Δύναμη της θέλησης και έλεγχος - Πάρτε τον έλεγχο
Βασιστείτε στη δύναμη της θέλησης και ρωτήστε τον εαυτό σας: «Πόσο πραγματικά χρειάζομαι αυτό το τσιγάρο;» Υπενθυμίστε στον εαυτό σας όλους τους λόγους για τους οποίους αποφασίσατε να κόψετε το κάπνισμα. Θέλετε στα αλήθεια να πάνε όλοι οι κόποι σας χαμένοι τώρα που φτάσατε μέχρι εδώ;


3- Αποφύγετε ό,τι προκαλεί την επιθυμία για τσιγάρο
Το αλκοόλ και η καφεΐνη συχνά προκαλούν έντονη επιθυμία για τσιγάρο. Προσπαθήστε να αποφύγετε το αλκοόλ, εάν νιώθετε τη δύναμη της θέλησης να σας εγκαταλείπει, και περιορίστε τον καφέ σε λίγες κούπες την ημέρα ή αντικαταστήστε τον με καφέ χωρίς καφεΐνη, νερό και χυμούς φρούτων.


4- Ασχοληθείτε με κάτι άλλο
Κάθε φορά που νιώθετε ότι θέλετε να καπνίσετε, προσπαθήστε να μην το σκέφτεστε και ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Η πιο δύσκολη ώρα είναι συνήθως νωρίς το βράδυ. Μπορείτε να ξεκινήσετε μια δραστηριότητα, να γυμναστείτε ή να ασχοληθείτε με τη διακόσμηση. Θυμηθείτε ότι η έντονη επιθυμία για τσιγάρο διαρκεί λίγα μόνο λεπτά. Μην ενδώσετε!


5- Αντικαταστήστε το τσιγάρο με κάτι άλλο
Αν βρίσκεστε σε μια κοινωνική εκδήλωση δοκιμάστε να κρατάτε ένα ποτό χωρίς αλκοόλ για να απασχολείτε τα χέρια σας. Μια κανονική τσίχλα ή μια καραμέλα μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την επιθυμία για τσιγάρο. Αν έχετε αποφασίσει να κόψετε το κάπνισμα σταδιακά, με τη χρήση βοηθημάτων υποκατάστασης νικοτίνης, προφυλαχθείτε από τα ‘επικίνδυνα’ τσιγάρα χρησιμοποιώντας την Τσίχλα NICORETTE®.

6- Βρείτε το είδος της άσκησης που σας ταιριάζει
Δοκιμάστε να πάτε για περπάτημα, τρέξιμο ή κολύμβηση (σε χαλαρό ρυθμό). Η φυσική άσκηση δεν αποτελεί μόνο άριστο τρόπο αντιμετώπισης του στρες, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να αποκτήσετε καλύτερη σιλουέτα.

7- Τρώτε σε λογικά πλαίσια και ακολουθήστε την κανονική σας διατροφή

Η ανάγκη για τσιγάρο παρερμηνεύεται συχνά ως λιγούρα. Αν πεινάτε περισσότερο από το συνηθισμένο ή ανησυχείτε ότι θα παχύνετε, αποφύγετε τα σνακ με πολλές θερμίδες, π.χ. σοκολάτα. Προσπαθήστε να τρώτε άφθονα λαχανικά και φρούτα.

8- Επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Κάτι που παρατηρείται αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος είναι ότι θα σας μένουν κάποια επιπλέον χρήματα. Υπολογίστε πόσα είναι αυτά και θεωρείστε τα ως μια αύξηση του μισθού σας. Χρησιμοποιήστε τα χρήματα που θα ξοδεύατε σε τσιγάρα για να αγοράσετε ένα δώρο στον εαυτό σας.

9- Μην πανικοβάλλεστε

Η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων σας είναι πολύτιμη. Αν ποτέ μπείτε στον πειρασμό να καπνίσετε να θυμάστε ότι δεν έχετε παρά να μιλήσετε μαζί τους. Ακόμη, ο γιατρός και ο φαρμακοποιός σας είναι πάντα πρόθυμοι να σας συμβουλεύσουν και να σας παροτρύνουν.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου