7 Έξυπνες Συμβουλές για Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι συστατικά τροφών φυτικής προέλευσης, που δεν διασπώνται στον οργανισμό, γι' αυτό και δεν αφομοιώνονται.

Βρίσκονται μόνο σε τροφές από το φυτικό βασίλειο, όπως τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Προϊόντα από το ζωικό βασίλειο, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αβγά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν περιέχουν φυτικές ίνες.


Aκολουθήστε λοιπόν τις συμβουλές μας και:

1. Διαλέξτε φρούτα με φλοιό που τρώγεται, (όπως μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια, φράουλες) και αποξηραμένα φρούτα, όπως σύκα, δαμάσκηνα. Προτιμάτε να τρώτε ολόκληρο το φρούτο παρά να πίνετε το χυμό του, αφού γνωρίζετε ότι οι χυμοί έχουν λιγότερες ίνες.


2. Διαλέξτε λαχανικά με φλοιό και σπόρους που τρώγονται, καθώς και αμυλώδη λαχανικά,( όπως καλαμπόκι, μπιζέλια, φασόλια, αρακάς, πατάτες κ.λπ.) Με το μαγείρεμα οι φυτικές ίνες δεν υφίστανται καμία μεταβολή.

3. Τα όσπρια όπως οι φακές ή τα φασόλια είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

4. Στα δημητριακά η περιεκτικότητα των ινών διαφέρει. Το άσπρο ψωμί, καθώς και τα ραφιναρισμένα (κατεργασμένα) δημητριακά περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες, από αυτά που έχουν σιτάρι ολικής αλέσεως. Στα προϊόντα ολικής αλέσεως κατά την κατεργασία τους δεν αφαιρείται ο φλοιός. Γι' αυτό και είναι πλούσια σε ίνες. Αν καταναλώνετε καθημερινά πιτυρούχο ή μαύρο ή από σίκαλη ψωμί και φρυγανιές και εμπλουτίζετε το πρωινό σας γάλα με All-Bran ή corn-flakes, να είστε σίγουροι ότι παίρνετε αρκετές φυτικές ίνες.

5. Από τη στιγμή που γνωρίζετε ότι οι αδιάλυτες και οι διαλυτές φυτικές ίνες έχουν διαφορετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι σημαντικό να καταναλώνετε ποικιλία από αυτές τις τροφές, διότι περιέχουν διαφόρων ειδών ίνες.

6. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών σιγά σιγά. Ξεκινήστε με τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες και προχωρήστε σε εκείνες που είναι πλούσιες, καταναλώνοντας ικανοποιητικές ποσότητες.

7. Πίνετε ικανοποιητική ποσότητα νερού. Τόσες φυτικές ίνες χωρίς αρκετά υγρά μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Σας συστήνουμε να παίρνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι η υπερβολή βλάπτει.

Μια πρόσληψη 40-60γρ. φυτικών ινών την ημέρα είναι ικανοποιητική.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου