ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Tο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια διαταραχή αγνώστου παθογένειας. Το σύνδρομο αυτό μπορεί να μην είναι επικίνδυνο και δεν επιφέρει μόνιμες βλάβες, αλλά επηρεάζει και δυσκολεύει την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.

Κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της συχνότητας ή της έντασης των συμπτωμάτων.

* Αποκλείστε τρόφιμα που παράγουν αέρια (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπιζέλια, κρεμμύδι, πιπεριές).

* Αποφύγετε να μασάτε τσίχλα, καθώς καταπίνετε αέρα.

* Αν έχετε γαστρεντερικές διαταραχές μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, πιθανόν να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, γι’ αυτό προτιμήστε γιαούρτι και τυρί, που έχουν λιγότερη λακτόζη, αντί του γάλατος. Επίσης, στην αγορά υπάρχει γάλα με λιγότερη λακτόζη.

* Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 1 κουταλιάς της σούπας λιναρόσπορων την ημέρα βοήθησε σημαντικά άτομα που υπέφεραν από σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Προσθέστε τους σπόρους στις σαλάτες ή στο γιαούρτι σας.

* Κάποια άτομα φαίνεται να βοηθιούνται από τη μέντα, καθώς το αρωματικό αυτό φυτό φέρεται να χαλαρώνει τους μυς του εντέρου.

* Προσπαθήστε να κάνετε πολλά μικρά και συχνά γεύματα. Επιλέξτε το περιβάλλον στο οποίο κάνετε το γεύμα σας να είναι ήσυχο και να σας ηρεμεί.

* Πίνετε πολλά υγρά.

* Κάντε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Αν η διατροφή σας μέχρι σήμερα δεν ήταν πλούσια
σε φυτικές ίνες, αυξήστε την πρόσληψή τους σταδιακά.

* Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές. Μια δίαιτα φτωχή σε λίπος θα μειώσει τις συσπάσεις του εντέρου που παρατηρούνται μετά την κατανάλωση της τροφής.

* Περιορίστε την κατανάλωση ανθρακούχων ροφημάτων, καθώς και ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη και αλκοόλ και αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν σορβιτόλη (γλυκαντική ουσία), επειδή όλα αυτά εντείνουν τα συμπτώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου