Πως να Φτιάξετε Σπιτικό Λίπασμα - Κομπόστ

Μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσετε την παρασκευή του δικού σας κόμποστ είναι την άνοιξη όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και μειώνονται οι βροχοπτώσεις.

Σε μία γωνία του κήπου σας δημιουργήστε ένα σωρό ή τοποθετήστε ένα κάδο ( μπορείτε να τον προμηθευτείτε από το εμπόριο σε διάφορα μεγέθη)









  • Τεμαχίστε όσο πιο καλά μπορείτε ( όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο γρήγορα κομποστοποιούνται) τα υπολείμματα από τα κλαδέματα, τις καλλιέργειες, το κούρεμα του γκαζόν ή τα υπολείμματα φυτικής προέλευσης από την κουζίνα σας)

  • Ανακατέψτε καλά. Φροντίστε δ.λ.δ. τα ξυλώδη θρυμματισμένα υλικά να είναι μαζί με τα πράσινα, έτσι ώστε το κόμποστ να μπορεί να αναπνέει και να μη μουχλιάσει.

  • Τοποθετήστε τα στον σωρό που φτιάξατε ή μέσα στον κάδο.

  • Φροντίστε να το ραντίζετε τακτικά με νερό, έτσι ώστε να επιτευχθεί η κομποστοποίηση, αλλά αποφύγετε τις υπερβολές. Λάβετε υπόψη ότι αν το κόμποστ είναι στεγνό, σταματάει η κομποστοποίηση, ενώ αντίθετα αν έχει υπερβολική υγρασία, τα φυτικά υπολείμματα σαπίζουν.

  • Σε περίπτωση που αναδύεται μυρωδιά σήψης, ανακατέψτε και προσθέστε απορροφητικά υλικά πλούσια σε άνθρακα, όπως φερά φύλλα, ή κομματάκια εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου